21 - 23ste Dag Port Hedland - Karijini Park
Door: Harrie
Blijf op de hoogte en volg Harrie
01 Oktober 2011 | Australië, Carnarvon
Weer een lange rit vandaag. We verlaten Broome rond 9 uur en vervolgen na 33 km onze weg op de Great Nothern Highway. De weg gaat door de laatste stukken Outback van de Kimberley en we zien de eerste tekenen van de Great Sandy Desert. Het wordt vlak en kaler en de vegitatie wordt langzaam lager. Eindeloos ver kun je soms kijken en dwars daar doorheen gaat de weg verder naar het zuiden. Het was 565 km vandaag en we komen rond 4 uur aan in Port Hedland. De camping ligt aan de Indische Oceaan. Het waait flink en de temperatuur is rond 25 gr. We boeken voor 2 nachten. Er is hier genoeg te bekijken. Goudmijnen, ijzermijnen (ijzererts),zoutvelden, orkaanveiligheidcentrum, historische stad en nog veel meer. Daarna willen we naar het Karijini Park rond de plaats Tom Price. Er loopt een verharde weg van hier naar het park, vervolgens door het park en dan weer terug richting zee naar de North West Coastal Highway. Nu moet je hier altijd denken in grote getallen bv van hier naar het park, naar Tom Price is 434 km. Een dag rijden dus. Dan willen we daar een nacht blijven om het park te bezoeken (wij mogen het park niet in met onze camper). We vervolgen dan onze weg via Paraburdoo tot Nanutarra op de Coastal Highway en dat is dan weer 338 km. Op de kaart slechts een kleine omweg, maar wel bijna 800km. Wel leuk anders deden we het niet.
Port Hedland is een mijnstad. Alles draait hier om ijzererts en dat is te zien ook. Morgen zien we verder.
Vandaag een zonnige dag, niet zo warm, 28 gr denken we en wel (lekker) veel wind.
Dag 22 - 28 september – Port Hedland
Na een frisse nacht met veel wind bezoeken we Port Hedland. Een echte mijnstad van ijzererts. Hedland is wereldwijd de grootste leverancier van ijzererts. Volop reclame hier van “your car comes from here” . Er liggen 10-tallen zeeschepen te wachten voor lading en die gaat dan de hele wereld over. BHPBilliton is de naam. Hier reed in 2001 de grootste trein ter wereld, 8 locomotieven, 653 wagons, 7,3 km trein en 98 miljoen kilo zwaar. Groot dus en hier is het vooral bruin/rood. Alles is besmeurd met bruin/rode stof . Overal kom je de stof tegen en ook wij ontkomen er niet aan. De auto en wij waarschijnlijk (of zeker is beter) zitten vol stof. De stad leeft van de mijn en men heeft er kennelijk geen probleem mee. De erts kom van ver mbv roadtrains, vrachtauto’s met 4 bakken erachter. Ook rijdt er een trein naar Newman zo’n 450km om de erts op te halen. Verwerkt wordt de erts niet, dat gebeurt allemaal in het land van bestemming oa ook in Nederland.
In Port Hedland is verder niet veel te doen. Een oorlogsmonument en wat min of meer bekende gebouwen. We doen boodschappen voor de komende 4 dagen want we zitten in de Outback waar zo goed als niets is. Tegen de avond maken we nog een wandeling langs het strand.
Het was lekker weer, ruim 25 gr en een lekker windje.
Dag 23 – 29 september – Port Hedland naar Karijini Park
Ik word om 7 uur gewekt met een lang zal hij leven liedje en een kusje. Een prima begin van de dag. Ik ben jarig. We eten, ruimen op en gaan op weg naar Karijini Park, 363 km. Een bijna lege weg, eindeloze vlakten en vergezeld van een lekker zonnetje komen we in Munjina Roadhouse. We tanken (diesel kost alweer $1,80) en drinken koffie/cola. We komen onze (ex-Duitsers, want ze wonen nu in Australie) buren tegen die op de camping bij het Roadhouse staan. Zij willen morgen verder. Wij gaan nog 100km door naar de camping in het park. We betalen $11 voor de entree van het park en rijden naar de camping. Bij een incheckbureau (een tent) krijgen we plek 35 ergens in de bush (zie foto). De camping bestaat uit een aantal ronden in het park waar plekken zijn gemaakt. Er is geen stroom, geen water en slechts een redelijk primitief toilet. Leuk dus . Na een bezoek aan een achteraf tegenvallend Visitors Centre maken we een wandeling langs de Gorge, waar diep beneden een watertje is waar je kunbt zwemmen. Terug op de camping genieten we van de ondergaande zon en drinken een glaasje wijn op mijn verjaardag. Als het rond half 7 donker wordt zien we de prachtige sterrenhemel steeds mooier en meer oplichten. Het is nieuwe maan dus donker. Omdat we geen stroom aansluiting hebben is het zuinig aan met de (extra) accu die in de camper zit. De koelkast draait wel, maar de rest bv lampjes en water-pomp gebruiken we minimaal.
Het weer was goed, 28 gr, veel zon, wind (soms flinke wind) en ’s avonds na zonsondergang koelt het al lekker af.
Het was een andere verjaardag dan ik gewend ben, maar het was wel leuk. Vooral de stilte en de rust in het park is opvallend. Er zijn meer mensen maar je ziet en hoort ze bijna niet.
01 Oktober 2011 - 11:28
Anita:
Harrie nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Anders dan anders las ik maar wel een bijzondere.
Ps ook wij hebben goed weer. Al dagen ongeveer 25 graden dus ik drink straks buiten een glas wijn op jouw verjaardag/ gezondheid. -
01 Oktober 2011 - 11:38
Herman & Marian:
Wakker worden in Australié, een lang zal hij leven in de gloria, een kusje en dat allemaal in een Camper, moet wel een heel bijzondere verjaardag zijn.
In de vorige verslagen lazen we over hoge temperaturen , soms erg benauwd, maar nu voor het eerst is er sprake van een windje. aangenaam om te verkoelen. Om in zo'n ijzerertsstad te wonen moet wel heel erg ongezond zijn. En dan maken wij ons soms grote zorgen om luchtvervuiling als we eens in het open veld een hoopje herfstbladeren verbranden. Maar goed dat die verschillen er kunnen zijn. Goede reis verder naar de Great Sandy Dessert. -
01 Oktober 2011 - 12:05
Ton En Mieke:
Leuk om verder tegaan met jullie grote reis.
Het zijn hele afstanden die jullie moeten afleggen.Goed dat je elkaar kunt aflossen met rijden.
Wel vroeg wakker worden op je verjaardag.Maar een aubade en een dikke knuffel maakt veel goed.
Erg primitief camperen.Tis maar wat je leuk noemt,je moet er wel van houden.
Fijne ontdekingsreis verder. -
01 Oktober 2011 - 18:58
Francis:
Nog van harte gefeliciteerd !!!
Het lijkt mij wel erg relaxed om zo je verjaardag te vieren.
Wat een ervaringen zo'n reis . Ik ga ook maar vast sparen om zo'n reis te kunnen maken op mijn 'oude' dag. -
01 Oktober 2011 - 21:00
Tjerk:
Beter laat dan nooit... Harrie, nog van harte! Vandaag (1/10) mijn eigen Outback gehad, omgeving Doesburg, ons bedrijfsuitje met o.a. ... 4WD ;) Rondje van 300 m, wel een leuke ervaring. Is helemaal niks vergeleken met de echte Outback. Valt mij wel iets op als caravanner: jullie koelkast draait dus niet op gas? Dat lijkt mij een gemis met die temperaturen.
02 Oktober 2011 - 14:09
Harrie Lutke Veldhuis:
Tjerk,
camper heeft 2 accu's. Koelkast is op stroom. We kunnen 2 dagen zonder elek. aansluiting , dus wel 'n koud pilsje en licht. -
05 Oktober 2011 - 19:49
Lilian En Ben ,:
Wat een mooie ervaring om de andere kant van de wereld te ontdekken.Fijn te horen dat jullie volop genieten ondanks dat de voorzieningen soms wat minder zijn.Alsnog onze felicitatie Wat een afstanden leggen jullie wel af.Gelukkig zien jullie veel onderweg.En dat jullie prima weer daar hebben,Hier hebben we 2 weken wat zonnig weer gehad,maar het weer slaat nu om:vanaf donderdag veel wind en regen. Leuk jullie verslagen en krijgen een goed beeld wat jullie allemaal meemaken en zien. Nog veel plezier met het vervolg van jullie rondreis