14-16de Dag Timber Creek - Halls Creek - Reisverslag uit Broome, Australië van Harrie Lutke Veldhuis - WaarBenJij.nu 14-16de Dag Timber Creek - Halls Creek - Reisverslag uit Broome, Australië van Harrie Lutke Veldhuis - WaarBenJij.nu

14-16de Dag Timber Creek - Halls Creek

Door: Harrie

Blijf op de hoogte en volg Harrie

25 September 2011 | Australië, Broome

Het duurde even maar we hebben weer internet. We zijn nu in Broome. Hieronder ons verslag.
Dag 14 – 20 september –Timber Creek naar Kununurra

Ook vannacht eerst warm en daarna frisser. Tegen de morgen zelfs fris. Al om 5.45 is er lawaai van een bus met toeristen die hun tenten moeten opruimen. Rond 7 uur gaan deze mensen weg, maar er zijn er nog meer die aan het inpakken zijn. Echt ‘n door-trekkers camping. Wij gaan rond 9 uur verder naar Kununurra. Dat ligt in West Australie, de grootste provincie van het land. Het is opnieuw een weg door de Outback en dus lange rechte wegen met zo nu en dan een tegenligger.
We bezoeken een historisch belangrijke baobab boom. In deze boom is de datum gekerfd van een ontdekkingstocht in 1865 onder leiding van ene Gregory. Hier is ook het park naar genoemd. Op de grens van de 2 staten worden we gecontroleerd of we echt geen fruit en andere dingen bij ons hebben. De man aan de grens wil in de koelkast kijken of we wel de waarheid spreken. We waren op de hoogte van de strenge controles en hadden daarom gisteren al alles weggegooid wat er niet in zou mogen.
In Kununurra vinden we een mooie camping genaamd Ivanhoe Village Caravan Resort . Een aanzienlijk deel van de camping is (al) afgesloten omdat het seizoen voorbij is. We staan onder een mangoboom lekker in de schaduw. We willen een flesje wijn kopen maar dat kan pas om 17.00 uur. Rare regels, maar het is nu eenmaal zo. Later blijkt dat je ook niet meer dan 2 flessen mag kopen. Het is hier 1,5 uren vroeger dan in Nothern Territory en daarom is het al om 6 uur donker. De zon komt wel op om 5.20 en het is dan ook al vanaf 4.45 licht buiten. Morgen gaan we naar Wydnham in het noorden van de Kimberleys en bezoeken daar wat bezienswaardigheden. Tot daar mogen we met de camper rijden. Verder de Kimberleys in mag niet, omdat daar geen verharde wegen meer zijn. Daar mag en kun je alleen met een 4wd komen.

Dag 15 – 21 september – Kununurra.

Na een goede nachtrust vertrekken we tegen 9.30 uur naar Wyndham, zo’n 100 km van Kununurra. Wyndham is de meest noordelijke stad van Nothern Territory. Onderweg zien we veel rook van bosbranden. We rijden zelfs tussen vuurhaarden door. Hier maakt niemand zich er druk om. Het is onbewoond gebied, dus gewoon laten branden. In Wyndham is het stil en het lijkt of veel gesloten is. Eerst rijden we naar de haven, waar eigenlijk niets te beleven is. Daarna bezoeken we het Aboriginal Statue, een groot standbeeld van een man, vrouw en kind, gemaakt door en opgedragen aan de aborginals. Vervolgens rijden we naar het 5 River uitkijkpunt. Hier heb je een prachtig uitzicht op 350meter hoogte over de omgeving waar 5 rivieren in zee uitkomen. Ook bekijken we een hele grote, door studenten, nagemaakte krokodil. Wyndham is de stad van de krokodillen, zegt men. Verder is er in Wyndham niets.
Op de weg terug slaan we af naar The Grotto. Een kloof in een rotsgebied met een door mensenhanden aangelegde trap in de rotsen van 140 treden naar beneden. Daar kom je bij water van 100m diep, waar je in kunt zwemmen. In het regenseizoen komt er een spectaculaire waterval naar beneden. Nu is er niets, want het is het droge seizoen. We wandelen nog wat over de rotsen om alles goed te kunnen bekijken. Tegen de avond zijn we terug op de camping, na de nodige boodschappen te hebben gedaan. En met niet meer dan 2 flessen wijn, terwijl we een voorraadje wilden inslaan. De wet staat maar 2 flessen per persoon toe en alleen na 5 uur ‘s middags te koop en maar een keer per dag. Armoede dus ... .
Het was weer een droge dag, een beetje heiig, ruim 34 gr en soms een beetje wind.
Morgen rijden we naar Halls Creek waar we een tocht in een vliegtuigje willen gaan maken over de Kimberley en met name over Bungle-Bungle.

Dag 16 – 22 september Kununurra – Halls Creek

Het was een warme nacht omdat het heiig is gebleven. Als we naar de douche lopen zien we dat er veel mensen weggaan vandaag. Bij de receptie zegt men dat er nu echt alleen nog een enkele bezoeker komt, ook in de regentijd. Er zijn altijd wel mensen onderweg. Alles gepakt en zoals het hoort in Australie het vuile water (grey water zegt men hier) weg laten lopen in een speciale put, het schone water aangevuld, en de WC (black water) bij de dumpplaats geleegd, schoongespoeld en opnieuw voorzien wat speciaal spul voor de biologische afbraak/schoonmaak.
We moeten vandaag 365 km rijden over de Great Nothern Highway. Het wordt steeds stiller op de weg en we zien eigenlijk alleen nog af en toe een Road Train en heel soms een andere auto. Ik heb al rijdend (Annette is de chauffeur) een filmpje gemaakt zodat jullie een idee hebben hoe de vele vele kilometers Outback er uit zien. Als alles goed gaat is het beschikbaar op de site.
We drinken koffie bij Doon Doon Roadhouse, waar de bestuurder gratis koffie krijgt, en na 5 uren zijn we in Halls Creek. Een nederzetting ontstaan tijdens de GoldRush want er is hier goud gevonden. Niet veel want na 6 maanden was alles op. Wel is de plaats gebleven en er wonen nu 500 mensen. Veel stelt het niet voor, er zijn wel 2 hotels (oa een Best Western) en er is gelukkig een Caravan Park. Ook zijn er veel Aboriginals die overal rondhangen en niets doen oa ook niet naar school voor de kinderen. Jammer maar zij kiezen ervoor.
We krijgen een plek op een groot rood kampeerveld waar toch nog wel meer mensen zijn. Voor het eerst zitten we tot 7 uur buiten. Het is zeker niet zo heet hier (na zonsondergang) en er zijn ontelbaar veel sterren. Heel mooi .
We hebben in Wyndham een telefoonnummer gekregen van een piloot die vanaf hier rondvluchten verzorgd boven de Bungle Bungle. We maken een telefonische afspraak om morgen om 8 uur te vliegen. Spannend . de vlucht duurt 5 kwartier en we zien een groot deel van de Kimberley en natuurlijk de Bungle Bungle rotsformatie. Vroeg (7 uur) op dus, maar we kijken er wel naar uit.
Het was een warme dag met een paar wolkjes, warm (36 gr) en een zuchtje wind.

• 26 September 2011 - 17:14

Herman & Marian:

Armoede dus.......... Het heeft echter wel één voordeel : Je zult beslist niet dronken worden. Wyndham, de stad van de krokodillen. Maar slechts één namaak krokodil gezien ???
    Maar op 350 m. hoogte hoef je ook niet bang te zijn dat ze je verslinden.
    Verder weer veel beleefd. Opvallend is wel dat de temperatuur / het klimaat nogal wisselend is.
    Veel plezier verder op jullie ontdekkingsreis. In de voetsporen van ene Gregory.

• 26 September 2011 - 17:20

Herman & Marian:

Het gemaakte filmpje kan ik op de site niet vinden. Bij video's wordt ook aangegeven : 0 geplaatst.